Naredili smo test 7 različnih podlag za lepilo!

Naredili smo test 7 različnih podlag za lepilo!

Lepilo je izdelek, brez katerega ne more nobena izdelovalka podaljšanih trepalnic. Ampak na koliko težav naletimo pri delu z njim! Pogosto se stilistke pritožujejo, da lepilo ne deluje, potožijo, da se kapljica širi, prehitro strdi ali preprosto lepilo ne drži dobro umetnih trepalnic. S takimi in podobnimi problemi se ne srečujejo le začetnice, ampak tudi izkušene mojstrice podaljševanja trepalnic. 

O izbiri ustreznega lepila za vaš način dela smo pisali že v članku »Katero lepilo je najboljše?«. Ena stvar, na katero vse prepogosto pozabimo, a ima neizmerno velik vpliv na delovanje lepila, pa je tudi izbira podlage. Podlaga na katero stisnemo kapljico lepila v katerega pomakamo trepalnice vpliva na kasnejše delovanje lepila in njegovo uporabnost.

 

KAJ PA VI PONAVADI UPORABLJATE ZA PODLAGO?

Kamen, steklo, folija, trak, plastične nalepke za lepilo ali spodnji del blazinice (identični material), papirnati trak, plastične ploščice. 

 


 

Za optimalno uporabo lepila, bi morala kapljica na podlagi izgledati takole:


 

Vendar na vseh površinah ne dosežemo takšnega stanja. Zagotovo ste opazili, da se na nekaterih površinah kapljica lepila razleze in izgleda bolj ploščato, kar lahko vidite na spodnji sliki). V tem primeru je delovna cona kapljice premajhna.


Spodnji del kapljice pride v stik s podlago, na tej podlagi pa so molekule vode. Tudi z zgornjim delom kapljice se zgodi podobno. Pride namreč v stik z zrakom in posledično z molekulami vode, ki so v zraku zmeraj prisotne. Kapljica se začne zaradi vlage sušiti. Zgornja in spodnja plast sta tako neuporabni, delovno lepilo pa se nahaja samo znotraj kapljice. Če je kapljica zelo ploščata, je dostop do uporabnega dela lepila zelo težaven. Kapljica se zelo hitro zgosti in postane neuporabna. Velikokrat mislimo, da je naše lepilo preveč tekoče in se zato tudi razleze. Največkrat to sploh ni razlog. Kje pa je problem? V strukturi površine podlage za lepilo!

 

ZA VAS SMO NAREDILI TEST 7 RAZLIČNIH PODLAG ZA LEPILO!

Izbrali smo 7 najbolj pogosto uporabljenih podlag in naredili test. Na vsako podlago smo kanili kapljico lepila in ga tam pustili eno uro. V tem času smo budno spremljali dogajanje in končni rezultat. V vsako kapljico smo na koncu pomočili umetno trepalnico in preverili konsistenco lepila. Pa si poglejmo naše ugotovitve!

 

  • PLADENJ ZA LEPILO

Pladenj je podlaga, ki se odlično obnese v vseh okoliščinah, še posebej pa je primerna za ekstremne razmere. Na primer, kadar je v okolju, v katerem delamo, izjemno visoka ali zelo nizka  vlaga, je optimalna podlaga za kapljico lepila pladenj za lepilo. Ker se lepilo nahaja v vdolbinici, pride v stik z molekulami vode samo zgornji del, kar pomeni, da lepilo ostane dlje časa sveže in uporabno.

 

  • STEKLO, PLASTIČNA NALEPKA, FOLIJA

Kot vidimo na sliki, se je na steklu, plastični nalepki in foliji lepilo razlezlo. To pomeni, da je količina delovnega lepila zelo majhna in se hitreje posuši. Takoj postane jasno, da gladke površine za podlago lepila ne pridejo v poštev. 

 

  • TRAK

Plastična ploščica, kamen in trak imajo bolj hrapavo površino. Po vsej logiki naj bi na teh podlagah ostala kapljica v svojem optimalnem stanju. Še posebej bi tako sklepali za trak, ki ima najbolj hrapavo površino od vseh. Mislili bi: super, najboljša, dostopna in poceni podlaga. Žal vas moramo razočarati! 

Če preverimo kapljico lepila na traku čez pol ure, lahko opazimo, da se je že začel zgoščevati od spodaj navzgor.

 

 

Dodatna težava pa nastane tudi zato, ker papirnati trak, kot vsi drugi izdelki iz bombaža ali celuloze, reagira na lepilo in povzroča nevarne hlape. To je s prostim očesom težko zaznati in mogoče zaradi majhnega stika tega tudi ne zavohamo. V videu sem vam želela pokazati, kako reagira večja količina lepila na vato (ki je prav tako iz bombaža), zato da si lahko predstavljate, kako je to škodljivo za zdravje.

 

  • KAMEN IZ ŽADA

Pogosto slišimo, da je kamen dobra površina, ker je hladen, ampak to ne igra prav nobene vloge. Kot podlage iz točke 3, ima tudi kamen hrapavo površino, zato se tudi enako obnaša. Čeprav se morda na otip zdi gladek, temu ni tako. Kapljica na kamniti podlagi na prvi pogled izgleda super, a po eni uri ugotovimo, da ni najbolj učinkovita. Problem vseh hrapavih površin je ta, da dopuščajo več stika z vlago in posledično hitrejše sušenje in zgostitev lepila.

 

 

 

  • PLASTIČNA PLOŠČICA

Pri našem testu smo prišli do zaključka, da je izmed vseh podlag najbolj primerna plastična ploščica. Kapljica že na videz izgleda super, pomembno pa je, da se ne suši od spodaj in zato ostaja lepilo sveže dlje časa. Sušijo se le zunanji robovi, kar je normalno in neizogibno. 

Zakaj pa je ta podlaga tako drugačna od drugih? 

Zaradi materiala! Narejena je iz posebne plastike, ki se uporablja pri izdelavi medicinskih pripomočkov.  Ne absorbira nobenih tekočin in ne reagira z nobenim drugim materialom. Lahko jo čistimo z acetonom, torej je namenjena večkratni uporabi, lahko pa jo tudi dezinficiramo.

 

 

KJE SO DOKAZI?

Ker na slikah ni tako dobro razvidno, kaj se dogaja z lepilom na vseh zgoraj omenjenih površinah, smo pripravili posnetek, kjer so naše trditve tudi nazorno prikazane.

Pogoji, ki so bili v prostoru, v času izvedbe poskusa: 

  • temperatura med 21-22 °C
  • vlažnost 40 - 42%

Kapljice so bile na vseh podlagah eno uro.

Na steklu, plastični nalepki in foliji, so se kapljice že takoj razlezle, iz česar je razvidno, da te podlage niso uporabne. Pri kapljici na kamnu, se je lepilo zelo zgostilo. Kljub temu, da je bila kapljica malo višja, se pravi količina lepila večja, se je kapljica lepila na traku začela hitro vleči. Edino na ploščici je lepilo ostalo sveže, brez vlečenja, do konca našega testa. Ko smo vanj namočili trepalnico, pa je na njej ostala primerna količina lepila za namestitev podaljška.

Izbor lepila je torej le en segment, ki pripomore h kvalitetnemu setu podaljšanih trepalnic. Potrebno je izbrati tudi pravo podlago. Na podlagi testa različnih površin, ki jih stilistke uporabljamo za svoje delo smo prišli do zaključka: v izjemnih pogojih, kjer je vlaga prostora zelo visoka ali zelo nizka, priporočamo uporabo pladnja za lepilo, ki omogoči najmanjši možen stik lepila z molekulami vode. V vseh drugih primerih, pa se zaradi ustrezno izbranega materiala in njegovih lastnosti, najbolje obnese plastična ploščica AS-Lashes.

Sorodni izdelki